Бесарабските българи са сред най-сплотените и активни български диаспори по света.

...
Бесарабските българи са сред най-сплотените и активни български диаспори по света.
Коментари Харесай

Бесарабски българи отпразнуваха Масленица

Бесарабските българи са измежду най-сплотените и дейни български диаспори по света. Бесарабската общественост в Стряма не прави изключение. Малкото общество наброява към 80 индивида, които живеят като едно огромно семейство и споделят празниците дружно.

Масленица  e празник на съветските палачинки и пролетта и е аналог на българските прошки, който се отбелязва в седмицата преди Великия пост.

" Празникът е остарял. С него се изпраща зимата и се посреща пролетта. Това е доста радостен и прекрасен празник, които се честват  в целия някогашен Съветски съюз. " - споделя Любов Кориновска, една от  организаторките и общински консултант в ОбС-Раковски.

В продължение на доста епохи Масленица запазила характера си на национално забавление. Традицията е  ориентирана към това да се прогони зимата и да се пробуди природата от сън.

Блините (вид съветски палачинки) са главното ядене и знак на Масленица. Традицията за приготвянето на блини в Русия идва още от времената на поклонение пред езическите богове. Именно богът на слънцето Ярило е бил молен да прогони зимата, а кръглия изпечен блин, доста приличал на лятното слънце.

" Посрещаме гостите с палачинки, които са признака на Масленица, тъй като са като Слънцето. За тях са нужни яйца, мляко, брашно, обич и предпочитание да се радостните. " - споделя Любов Кориновска.

По традиция, всяка господарка има своя специфична рецепта за подготвяне на блини, която се предават от потомство на потомство по женска линия. Блините се подготвят главно от пшеница, елда, овес, царевично брашно, добавяли им пшенична каша, картофи, тиква, ябълки, сливи.

В Стряма молдовските българи празнуват този празник за 15-та поредна година.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР